Как да избирамe храна за домашния любимец


В последно време избора на храна за домашния любимец стана изключително труден за крайния потребител. Пазара е пренаситен, хората са объркани, ветеринарните клиники - пълни, а кучетата започнаха да страдат от болести, породени от човешката глупост.

Направих едно проучване сред моите последователи, за да разбера кое е водещ фактор при избора на храна. Ето и основните източници на информация на които се доверяват хората, както и някои съвети, свързани с тях.

Консултация в магазина.

Лично аз, от гледната точка на клиент, обожавам да получавам информация от консултантите в магазина. За съжаление обаче реалността не кореспондира с моите очаквания и често се налага сама да чета етикетите и да се интересувам за определени продукти. Почти винаги консултантите не са наясно, а и като се замислим това е логично - за да ви даде професионална препоръка, консултанта трябва да има подходящо образование или поне да бъде добре обучен. Това обаче рядко се случва.

Препоръка (напр. от приятел, познат, група във фейсбук, форум и тн.)

Препоръките също не са съвсем добра опция, защото храната на всяко куче трябва да се избира строго индивидуално, спрямо неговата порода, възраст, активност, здравословно състание и други фактори. Всяко куче има различни нужди (както е при хората) и поради тази причина трябва да се обръща внимание на съдържанието на храната.

Здравословни ползи

Това е един от любимите ми отговори, защото и самата аз съм подвластна на този фактор. Не забравяйте да проверявате източниците си на информация, както и да обсъдите с ветеринарния лекар на вашето куче, дали избраните ползи са подходящи конкретно за него.

Качество

Една храна може да е най-качествената и най-скъпа на пазара, НО тя да не отговаря на необходимите потребности на домашния любимец. Затова отново ви препращам към ветеринарния лекар, с когото може да обсъдите дали дадената храна е подходяща.

Цена

Не се ориентирайте по цената! Причините са същите, които и при избора по "Качество".


Утвърдени производители

Това е много относително! Никога не знаем какво се случва зад завесите на една организация, особено производител на храни! Пазара буквално прелива от множество компании, които предлагат "все по-добри храни". Наистина сред тях има и много качествени, но трябва да сме много внимателни в избора си. Също така да не забравяме че България е малък и непривлекателен пазар за големия бизнес, затова избора тук е ограничен и ни се налагат по-ниски стандарти за качество, предлагани за високи!

Вкусна и апетитна

Този вариант препоръчвам да се прилага само върху болестно капризни кучета, които стигат до припадъци и други нежелателни състояния! Колкото по-вкусно, по-красиво, по-цветно, по-привлекателно изглежда една храна (включително и при хората), толкова по съмнителни са съставките в нея. Точно поради тази причина и много хора избират "лесния път" в храненето си - бързо, лесно, вкусно, евтино а после се чудят откъде идват болестите - същото важи и при животните. В следващи статии ще приложа някои статистики за хранителната индустрия при кучетата и котките, за да видите колко мащабен е този бизнес (както и junk food при хората). Тъй като кучетата не знаят и не се интересуват от здравни ползи, компаниите производители могат да слагат всевъзможни неща само и само храната да е вкусна и пристрастяваща за домашния любимец.

Ветеринарния лекар - The best choice!

Това е най- добрия източник на информация! Препоръчвам на всички вас, които наистина обичате и се грижите за вашите животинки, да се доверявате само на утвърдени източници, а какво по-добро от доктора?!

Тук обаче искам да ви посъветвам да имате някои неща предвид!

Често се случва големи и утвърдени компании да спонсорират или предлагат други изгоди на ветеринарните доктори, затова обръщайте внимание на това дали клиниката/кабинета не е брандиран целия в рекламни материали на храната, която ви препоръчва.
Водете диалог с доктора, питайте го от какво се нуждае точно вашето куче, защо ви предлага тази храна, какво съдържа тя и други уточняващи въпроси, за да се убедите че получавате истинското му мнение, а не "спонсорираното"



И все пак темата няма да се изчерпа само с тази статия. Мисията ми е да помагам на стопаните в отглеждането на техните животни, както и да предоставям лесна за разбиране и достъпна информация.




Най-гледана публикация