Как да помагаме на бездомни животни

„За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.“
Махатма Ганди


Първа среща с Белчо. Следващото ни виждане приключи с осиновяване

Реших да споделя тази статия, за да улесня всички хора, които имат желание и различни ресурси да помогнат на страдащи, бездомни или временно приютени кучета. 


Имам желание да помогна. Как да намеря куче/та в нужда?

- Приюти - в България има много приюти за изоставени кучета. В истински приют не съм ходила и не мога да споделя опит, но съм слушала доста тежки истории за условията, в които се отглеждат кучетата  по такива места.

- Организации/фондации - обикновено те са инициирани от група доброволци, които имат желание да се грижат за изоставени или наранени кучета/котки. Разбира се, там също се злоупотребява и то доста често, затова е добре да съберете мнения преди да направите избора си, за да сте убедени че средствата ви се разпределят по направление.

- Бездомни животни (които може да видите почти навсякъде в България) - в случай че в близост до дома (или друго място) имате бездомничета, може да си изградите навик да им сипвате водичка и слагате по нещо за хапване.

- Постове и групи в социалните мрежи 

Как да помогна?

- Дарения:

-- Финансова помощ (за храна, ваксини, медицински разходи и др.) - тук държа да отбележа, че не е задължително да покривате цялата сума по даден разход, ако нямате голяма възможност може да дарите дори 1 лв. (представете си 100 човека по 1 лв. - храна за 3,4 кучета за цял месец);

-- Закупуване и дарение на необходими принадлежности - одеяла, легла, храна и др.

-- Разходка - много от кучетата не виждят бял ден с години, понякога и цял живот. Така че дори една незначителна за вас разходка ще направи някоя животинка най- щастливата на света.

-- Подари изживяване - наскоро стартирахме една инициатива съвместно с Фондация "Шаро - подай лапа на изоставените". Първоначално идеята беше веднъж в месеца да водим по едно кученце (от тези, за които се грижат) в нашия груминг салон, и да им подаряваме по един ден със СПА процедури (къпане, вана, масаж, прегръдки, лакомства и т.н.). Идеята е страхотна и я реализирахме, но нямахме смелостта да върнем кучето (първото) отново в онези условия, затова решихме да търсим стопани и така с течение на времето да намираме нови семейства за всяко куче, за което се грижат от фондацията.

-- Споделяне в социалните мрежи - в случай че нямате възможност да помагате физически или финансово, споделянето в социалните мрежи също би могло да промени събитията в положителната посока за някоя изгубена душичка. 

-- В случай че нямате социални мрежи - просто може да споделяте с ваши приятели/колеги докато си пиете кафенцето заедно.

-- Иницииране на кампания за събиране на средства - тук вариантите са много, в зависимост от обкръжението и влиянието ви върху околните.










Най-гледана публикация