16 начина да направим бизнес с малък капитал

 

Живеем в изключително упорити и непредвидими времена. Всеки ден е различен от вчерашния и дава своята енергия на следващия. Цялата ситуация с пандемията от края на 2019 г. до днес повлече сякаш лавинообразно след себе си тенденции, които може би щяха да се случват с десетилетия. Коронавирусът като че ли беше мощен катализатор за много сфери, но най-ясно се открои при IT сферата. Много дейности се реорганизираха цялостно или частично, а собствениците коренно преначертаха стратегията си и бяха принудени да мислят „дистанционно“ – да излязат от черупките и кутийките си и да видят свят, пълен с възможности отвъд. И вместо да роптаем и да недоволстваме, нека погледнем днешния ден с перспектива.

IT секторът разцъфтя – това даде неограничен брой възможности да се развихрим – изцяло да сменим попрището, развивайки нов бизнес, или чрез хоби да припечелим някой и друг лев, който да заделим за нашите си хубави неща и един ден (може би) да се превърне в нашия основен бизнес. 

Колко от вас го осъзнаха и имаха смелостта да направят нещо подобно? Вероятно доста, ако знаеха, че всъщност има доста хоризонти с минимален или нищожен риск. Само трябва да разберете в какво сте добри (жокер: обикновено това, в което сте добри, е това, което ви харесва.)

 

Продавай снимки чрез онлайн платформи

През свободното си време обичаш да снимаш? Много яко! Можеш да го правиш дори по-често, като изкараш и пари с това. Още по-яко!

Нека обясня. Има десетки платформи за снимки, които буквално представляват огромни онлайн магазини с главоломна посещаемост. Там можеш да споделяш най-добрите си кадри и срещу зададена от теб сума да бъдат купувани. Платформите, които са утвърдени за това, са: ShutterStock, Etsy, Alamy, Istock, Adobe Stock, SmugMug,

500px, Dreams Time, Getty Images, BigStock, Concluding Remarks и други.



Създаване на онлайн курс

 

Добър си в някоя сфера или език? Смяташ, че имаш какво да предадеш като знания на хора с близки до твоите интереси? Превърни го в бизнес. Днес възможностите са толкова много – от уроци по йога, спортна мотивация, маркетинг уроци и какво ли още не.

 


Стартиране на подкаст в социалните мрежи

 

Това е поприще за хора, в чиито глави стремглаво се напреварват мисли и въпроси. Разнищете ги! Тормози ви темата за глобалното затопляне? Прочетете достатъчно по темата и изкажете мнението си. Или поканете събеседник (най-добър приятел или просто съмишленик) и го заснемете. Можете да го разпространявате в различни канали, като така ще достигате до повече и повече хора.

 


Дроп шипинг

Дроп шипингът е бизнес, който нашумя преди около 10 години и някои хора вече го развиха достатъчно добре, за да го нарекат свой бизнес. 

Какво е дроп шипинг? Това е да продаваш продукт, който всъщност не притежаваш. Когато имаш поръчка даваш адреса на получателя на доставчика, а той в замяна ти дава комисионна в резултат на осъществената покупка. Има редица продукти, които се явяват уникални за нашата земя и които спокойно можеш да препродаваш. Само помисли кои са.



 

Препродаване на продукти

Всеки продукт, който не е собствено производство, е препродаван продукт. Масово магазинчетата по търговските улици са препродавачи на малки или големи брандове. В случая не е нужно да имате физически магазин, достатъчно е да използвате правилната платформа. OLX, Facebook, Instagram – всички те вършат страхотна работа за продажба. Напоследък се появяват все повече акаунти на бизнеси, които са като малки онлайн магазинчета и това е страхотно. Човекът днес прекарва все повече време в социалните мрежи и докато скролва може да попадне именно на твоя продукт. На теб колко пъти ти се е случвало да направиш спонтанна покупка от Instagram, например?


 

Продажба на продукти собствено производство (хендмейд)

Ако има нещо, което ти харесва да правиш и то е свързано с някой нов или иновативен продукт, който сам можеш да правиш и е уникален, продавай го! Независимо дали става дума за семпли гривни с мъниста, изработка на различни аксесоари за коса или малки декоративни фигурки. На среща винаги са сайтове като Etsy: Cargoh, Bonanza, Uncommon Goods, Rebels market и други.

 


Продажба на винтидж/стари вещи и джаджи

Има хора, които са страстни ценители на всичко вехто. От средата на миналия или дори по-миналия век. Колекционери има за всичко. Ако ти харесва да посещаваш места, тип битаци, това е правилното място за снабдяване с точно такива вещи на символични цени. Цената, на която можеш да продадеш закупения за жълти стотинки продукт, може да бъде многократно умножена само благодарение на една обява.

 


Попълване на анкети

Един от по-малко популярните начини (поне за нашите ширини) е припечелването на пари чрез попълването на анкети. Маркетинговият бранш ежегодно генерира стотици хиляди и дори милиони за такива проучвания. Една такава патформа е www.myvoice-surveys.com. Ако така или иначе обичаш да пазаруваш и прекарваш много време пред компютъра, то попълването на такива анкети може да бъде много интересно и доходоносно.

 


Инфлуенсър

Да, инфлуенсърството вече е една доста сериозна професия и по нашите ширини. Хонорарите на инфлуенсърите могат да бъдат както от бартерен характер (получаваш продукти безплатно, на които правиш ревю) през стотици и дори хиляди левове срещу пост в акаунта. Стига да имаш правилната стратегия и търпение да развиеш акаунта си, това не е невъзможно.

 


Youtube канал

Вече имаме стотици български ютубъри, които не просто изкарват една солидна заплата чрез онлайн портала, а дори успяват да живеят в охолство. За да стартираш ютуб канал е хубаво да имаш тематика, върху която искаш да работиш (която ти харесва и в която си на своя територия) – спорт, здравословно хранене, рецепти, лайфстайл, пътувания. Ти сам можеш да прецениш кое е твоето. Не забравяй, дори големите ютубъри са стартирали скромно. Имай търпение, парите няма да започнат да капят веднага. Като за начало можеш да инвестираш в осветление и да снимаш с телефона си. Когато нещата потръгнат, изкараните пари можеш да реинвестираш и така навлизаш в един порочен кръг, в който реинвестицията става все по-голяма и по-голяма. Тогава е най-сладко.

 


Създаване на онлайн книга

Подобно на примера с подкаста, създаването на книга изисква буден ум и осторожна мисъл. Обичаш да пишеш – това е супер. Можеш да напишеш стихотворение, разказ или поема и да го публикуваш.


 

Фрийланс

Фрийлансът всъщност представлява продаване, но не на продукт, а на услуга. Нещо, в което си наистина добър и го продаваш „на парче“ срещу съответната договорена сума. Най-търсените фрийланс услуги са в сферата на графичния дизайн, копирайтинга, фотографията, лингвистиката и т.н. Можеш да се присъединиш към ФБ групата „Фрийлансъри“, където всекидневно биват публикувани десетки обяви. Готиното е, че работиш по различни проекти и с различни хора – което освен че ти дава много и разнообразни контакти, те отървава от еднообразното злободневие да вършиш едно и също ден след ден.

 


Създаване на приложение

Не е нужно да си програмист, за да създадеш приложение. Достатъчно е да имаш идеята в главата си, която можеш лесно да предадеш на специалист за реализация. В случая можеш вместо да му плащаш предварително, да се разберете за комисионна, която той да взима за определен период от време. Доста начинаещи (и не само) програмисти са склонни на подобна инвестиция на време, стига идеята да им се струва достатъчно добра. Ако си програмист с повечко свободно време, можеш да инвестираш в собствен проект и след време да го превърнеш в голям бизнес.

 


Графичен дизайн – продажба на дизайни онлайн

Това е един от най-предпочитаните начини за изкарване на пари сред графичните дизайнери. Има редица платформи, които дават възможност за продажба на дизайни и темплейти за сайтове или социални мрежи. Примерни сайтове са: Envato Market, This is a limited edition, Design cuts, Big Cartel, Etsy, Society 6, Zazzle и други.

Можеш да създаваш не само уникални темплейти, но и дизайни за различни продукти (кейсове за телефони, флаери, брошури, кутии и т.н.)

 


Виртуален асистент

Работата на виртуалния асистент наподобява тази на офис мениджъра, само че може да се върши дистанционно. Можете да бъдете в помощ на различни инфлуенсъри, да качвате продукти в стартиращи платформи и/или малки бизнеси, да отговаряте на мейли и като цяло да извършвате различни small tasks. Работата набира все по-голяма популярност, а заплащането е добро и си заслужава!

 


Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетингът също успява да набере главоломна популярност в последните няколко години. Какво е афилиейт маркетинг? Това е форма на сътрудничество между търговски, продаващи онлайн, и собствениците на сайтове. Конкретен блестящ пример, който разива афилиейт маркетинг, е EMAG. Платформата предлага продукти на различни търговски и в замяна получава комисионна. Ако успееш да създадеш достатъчно добър сайт, който да набере популярност можеш да го превърнеш в страхотен афилиейт маркетинг инструмент и да изкарваш наистина големи пари.



Най-гледана публикация